Met oud en nieuw was ik dit jaar in Parijs. Daar luiden ze het nieuwe jaar op een heel andere manier in dan in Nederland. Het was een stuk rustiger dan verwacht! Ik vond het wel fijn. Helaas was het op de spoedeisende hulp in Nederland opnieuw druk met vuurwerkslachtoffers. Op 1 januari ging in Nederland ook de Omgevingswet in werking. Verliep dat een stuk rustiger dan verwacht, en hoeveel eerste hulp was daarbij nodig?

20191129 Column Ingeborg fotoHet is mijn eerste dag aan het werk na de kerstvakantie en ik ben her en der aan het polsen hoe de jaarwisseling is verlopen voor de overgang naar de Omgevingswet. Mijn eigen jaarwisseling was zoals gezegd rustiger dan verwacht. Ik was in Parijs en daar wordt geen vuurwerk afgestoken met nieuwjaar. Dat bewaren ze voor Bastille dag (14 juli), en in het hele land mogen particulieren sowieso geen vuurwerk afsteken. Er was her en der een verdwaalde (illegale) pijl te zien, maar daar bleef het bij. Herrie was er wel, namelijk van de pannen en potten waarop werd geslagen door de Parijzenaren. Een vrij unieke ervaring!

Terug in Nederland ben ik blij te horen dat in veel gemeenten de overgang naar de Omgevingswet ook redelijk rustig is verlopen. Er was voor de kerst soms wel een verhoogd aantal meldingen, maar dat was meestal goed bij te benen. De verwachte (of gevreesde?) hausse van meldingen op 2 januari is voor zover ik het heb gehoord meegevallen. In sommige gemeenten was het zo rustig dat men zelfs een testmelding heeft gedaan om te checken of DSO wel werkte…

De stress over 1 januari is dus met een sisser afgeIopen, maar ik verwacht eerlijk gezegd wel nog een toename in vragen aan de lokale overheden en de IPLO helpdesk de komende tijd. Er is nog veel werk te verrichten om te zorgen dat iedereen weet welke regels er gelden en wat er gemeld moet worden. Daar zullen we elkaar de komende tijd bij moeten helpen. Gelukkig zijn er veel online bronnen en bijeenkomsten om ons te ondersteunen. Maar een echt rustig nieuw jaar zal het denk ik niet worden.

Bij deze wens ik alle lezers graag een heel gezond en gelukkig 2024!

20240108 column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: Linked